Wednesday, February 29, 2012

Anul bisect si Sfarsitul calendarului

Un an bisect este un an in care luna Februarie are 29 de zile in loc de 28, iar anul are 366 zile fata de 365.



          Pentru norocosii care sunt nascuti in aceasta zi le putem spune "La multi ani" dupa ce 4 ani nu au mai primit niciun cadou. Si pentru ca Fat-Frumos crestea intr-o luna cat altii intr-un an, cei sarbatoriti azi, cresc in 4 ani cat altii intr-unul singur .


Gata cu glumele.


          Ziua suplimentara a aparut din nevoia de a corecta diferentele calendaristice, deoarece anul calendaristic are 365,2422 de zile, si din cauza perioadei de rotatie a Pamanatului in jurul Soarelui, anotimpurile ar incepe sa se deplaseze fata de calendar, si astfel in aproximativ 700 de ani am ajunge sa avem iarna in luna Iulie.

Conform traditiilor sunt anumite lucruri care nu se fac intr-un an bisect :


  • Nu este bine sa va casatoriti . Se spune ca mirii vor divorta repede sau ca unul dintre ei se va imbolnavi.
  • Nu este bine nici sa divortati intr-un an bisect.
  • Nu este bine sa schimbati locul de munca, domiciliul sau culoarea parului.
  • Nu se culeg ciuperci. Se spune ca o data la 4 ani ciupercile devin toate otravitoare.


          Pentru a va pazi de ghinion, este bine sa purtati argint. Se crede despre acesta ca alunga energiile negative, si intareste aura energetica.

          Dar pana la urma astea sunt doar traditii si legende...Daca sunt adevarate sau nu, putem sa aflam doar incercandu-le . Sau poate vine  Apocalipsa pentru ca e an bisect si e cu ghinion ? Parca anul asta pe 21 Decembrie se termina calendarul si vine sfarsitul lumii...nu? Sa ne aducem aminte :

Calendarul Mayas
          Calendarul Gregorian pe care il folosim a fost introdus in Europa in 1582. In baza acestui calendar Pamantul are un ciclu de 365,2422 de zile. Mayasii aveau un sistem calendaristic complex, format din trei calendare. Unul din calendare era cel religios, care are 260 de zile pentru a completa un ciclu religios. Un alt calendar este  cel construit dupa sistemul Solar, care are 365 de zile, si numit Haab.Al treilea sistem este numit "Calendarul cel Lung".

          Cercetatorii au  incercat sa gaseasca corelatii intre calendarul Mayas si cel Gregorian. Calendarul Haab foloseste notiunea de Tun(echivalentul unui an). 20 de Tun = un Katun, 20 de Katun = un Baktun, iar 13 Baktun inseamna Marele Ciclu care se transforma in 1 872 000 de zile, sau 5200 de Tun, adica 5125 de ani. In urma corelarii acestora in 1950 rezulta corelatia GMT, si astfel ziua 0.0.0.0.0 corespunde datei de 11 august 3114 I.Hr. si se termina cu cifra magica 13.0.0.0.0, corespondentul zilei de 21 decembrie 2012.

          Tot in 21 decembrie va avea loc o conjunctura planetara importanta ce vine in timpul solstitiului de iarna. Pamantul se va alinia cu Soarele care se va afla in mijlocul ecuatorului Galaxiei noastre, si astfel se va forma "Copacul Sfant" numit tot de mayasi. Conform credintei acestora din urma, centrul galaxiei este pantecele cosmic : locul mortii, al transformarii, al regenerarii si al renasterii, iar aparitia "copacului sfant" fiind momentul ce marcheaza finalul calendarului.
         
          Sa vedem...mai sunt si alte calendare care se termina printre care 2076 sfarsitul calendarului musulman, sau 2240 sfarsitul calendarului evreiesc. Pana la urma dupa care calendar ne luam ?



O zi de 29 Februarie excelenta sa aveti !

No comments:

Post a Comment