De Halloween



31 octombrie 2012 - Soarele răsare la ora 06:52 și apune la ora 17:05.


În fiecare an pe data de 31 Octombrie vedem oameni costumați, magazinele împânzite de tot felul de creaturi și dovleci sculptați, petreceri cu tematica și alte evenimente care mai de care...

De unde vine Halloween-ul ? 

                      Este o sărbătoare de origine celtică, ce s-a răspândit prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite prin secolul al XIX-lea . În mod normal se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie, dar poate varia ( în  Suedia se sărbătorește în prima sâmbăta din noiembrie). 

                      Aceasta sărbătoare a început încă din vremea Imperiului Roman sub denumirea de Ziua Pomona . După ce Roma a invadat Britania in secolul I d.Hr., romanii au împrumutat obiceiuri și festivaluri printre care si aceasta zi, numita după zeița romana a fructelor și grădinilor. După câteva sute de ani aceasta sărbătoare s-a amestecat cu tradiția festivalului celtic Samhain, formând o singura sărbătoare a toamnei.


Festivalul Samhain celebrează sfârșitul "jumătății luminoase" a anului și începutul "jumătății întunecate", fiind considerat "Anul Nou Celtic". In istoria acestei tradiții se crede ca în ziua de Samhain granița dintre lumea reala si cea de dincolo se slăbește astfel spiritele ( fie bune, fie rele) puteau sa traverseze. Tot din aceasta tradiție vine și rolul costumelor și al măștilor  care erau folosite de popor pentru a speria spiritele rele. Despre aceasta sărbătoare mai sunt multe de povestit dar le lăsăm pentru altă dată.


     De asemenea mai există și alte influențe ce au survenit in procesul de formare al Halloween-ului de astăzi  Incă o influență marcantă este cea a Bisericii Romano-Catolice, care în anul 835 a declarat ziua de 1 noiembrie sărbătoare creștină, fiind sărbătoarea Tuturor Sfinților, sau "Hallowmas", sau "All Hallows".



     Termenul de azi "Halloween" reprezintă o variantă scoțiană a denumirii "All-Hallows-Even(evening)", tradus prin noaptea de dinainte de "All Hallows".

     Costumele de Halloween, așa cum menționam mai sus conform tradiției celtice, sunt întruchiparea spiritelor care trec în lumea noastră în aceasta noapte, fie monștrii  schelete, fantome, vrăjitoare, demoni,  iar mai recent au fost adoptate figuri ale unor personaje fictive celebre precum Frankenstein,prințese si eroi din filme cunoscute sau alte arhetipuri generice.





Trick or Treat
În Scoția și Irlanda se umbla cu colindatul încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, urmând ca tradiția sa apară și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea. Tinerii costumați umblau din casă în casă, cântau sau spuneau rugăciuni în schimbul prăjiturilor  In ultimii 20-30 de ani, acest obicei a ajuns și în țările Europene, Australia sau Noua Zeelanda,transmiterea acestui obicei fiind datorita serialelor și filmelor americane, și a oportunității unei noi idei de marketing.


Ca și obiecte artizanale asociate acestei sărbători regăsim sculptură în dovleac ( asa numitul "jack-o-lantern") care provine tot din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinților, unde se modelau felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu.

Nap
Napul este o plantă erbacee, ce crește în zone cu climă temperată,cu tulpină floriferă dreaptă. Înflorește în lunile mai-iunie, și fructul este un bulb.Napul a fost folosit inițial în Irlanda și Scoția  urmând ca ulterior imigranții veniți în America de Nord sa îl înlocuiască cu dovleacul, pe considerentul ca era mai accesibili, mai mare și mai ușor de modelat.

    Alte elemente sunt cele specifice anotimpului, precum dovlecii, cocenii de porumb sau sperietorile de ciori. Cei ce țin aceasta tradiție își decorează casele și birourile cu astfel de elemente(65% din americani), își invită rudele să petreacă în costume, pentru a face zgomot și a speria spiritele.



























        Halloween-ul este sărbătoarea în care se vând cele mai multe bomboane pentru copii care umblă cu colindul, și a doua ca vânzări globale după Crăciun.
Printre jocurile și tradițiile acestui eveniment aducem aminte câteva : dunking sau apple bobbing, un joc ce constă în culegerea unor mere cu dinții dintr-un lighean sau vas cu apă. Altă variantă presupune așezarea în genunchi pe un scaun, ținerea unei furculițe cu dinții și tentativa de a lăsa furculița să cadă în măr. 


bobbing apples

         Alte tradiții sunt forme de divinație  precum tradiția scoțiană care prevedea viitorul soț al unei fete tinere. Fata trebuia sa curețe un măr dintr-o singură tăietură, iar coaja să o arunce peste umăr  Coaja ar fi căzut ulterior în forma primei litere a numelui viitorului soț  Se mai spune ca în acea noapte fetele nemăritate dacă stau într o camera întunecată și se uita în oglindă vor vedea chipul viitorului soț. În  cazul în care va apărea un craniu în oglindă, înseamnă că acestea sunt sortite să moară înainte de cununie.


        O alta superstiție datând din anii 1900 este cea în care oamenii scriau simboluri cu lapte pe hârtie albă. După uscare, hârtia era împăturită și introdusă în coji de nucă. La încălzirea cojii de nucă, laptele devenea cafeniu și astfel apărea scrisul de pe bilețel.


        Simbolurile din hârtie se mai puneau pe o farfurie într o cameră întunecată. Când cineva intra în cameră, punea mâna pe o bucată de gheață apoi în farfuria cu bilețele, hârtia lipindu-se de mana persoanei. Hârtiile erau marcate cu simboluri precum : semnul dolar pentru bogăție  nasturele pentru burlaci, arcanul pentru sărăcie  bobul de orez pentru cununie, umbrela pentru călătorie  trifoiul cu patru foi pentru noroc, cheia pentru celebritate, ceaunul pentru necazuri.


         Pe lângă aceste tradiții se mai obișnuiește și spusul poveștilor cu fantome sau vizionarea filmelor de groază în cadrul petrecerilor tematice.

barmbrack
        Un obicei culinar ce încă se mai întâmplă în Irlanda și azi, este gătirea (achiziționarea) de barmbrack, o prăjitură ușoară cu fructe, în care se introduce un inel, o monedă sau alt obiect. Se spune că cei ce mănâncă un barmbrack cu inel își vor găsi dragostea în anul imediat următor.



Mere glazurate
Un alt produs specific acestei sărbători, fiind vremea recoltei merelor, este mărul glazurat sau caramelizat.Dar ar mai fi și porumbul caramelizat, porumbul prăjit, dovleacul, plăcinta sau pâinea de dovleac, caramele și alte bomboane.






     Atitudinea bisericii fata de aceasta sărbătoare variază. Biserica Anglicană ține cont de tradițiile creștine de Sărbătoarea Tuturor Sfinților  în timp ce Protestanții sărbătoresc Ziua Reformei. Gabriele Amorth, preot și exorcist numit de Vatican la Roma a spus " Dacă tinerilor americani și englezi le place să se îmbrace ca vrăjitoare și demoni o noapte pe an, nu este nicio problemă. Dacă este doar un joc, nu există nici un rău în asta."


     Multe dintre bisericile protestante contemporane văd Halloween-ul ca pe o ocazie de distracție pentru copii. 

     O parte din creștini de asemenea nu atribuie semnificații negative acestei sărbători,  ci o privesc ca pe un pretext pentru serbarea "ciudățeniilor imaginare". In schimb alții sunt împotriva acestei sărbători pe motiv că celebrează ocultul și raul. Aceasta atitudine are ca și considerent originea păgâna a Festivalului Morților.

     Pe motivul ocultului, Vaticanul a condamnat sărbătoarea aceasta, susținând ca este anticreștină. Sfântul Scaun a avertizat părintii să nu își lase copiii să se îmbrace în fantome și vampiri.
     În 2009 ziarul Avvenire  a cerut boicotarea Halloweenului, despre care a susținut că este "o celebrare a groazei și a macabrului" care poate încuraja " sectele nemiloase și fără scrupule".
Anton Szandor LaVey, fondatorul cultului "Biserica Satanei" susține ca Halloween-ul este una dintre cele mai mari sărbători în calendarul satanic, alături de "Noaptea Walpurgica" sau "Sabatul Vrăjitoarelor".
     În octombrie 2010, mai multe biserici din Florida au protestat fata de decorarea unui parc cu motive specifice sărbătorii, acuzându i pe organizatori de promovarea "crimei și torturii".


Deci Tradiție ? Marketing ? Ocultism ? 


Jack-o-Lantern
Angry Birds
Witch


pumpkin lanterns





Ghost




Taz


Peanuts Comic

No comments:

Post a Comment