Pornind de la imparatul roman Claudiu al II-lea, care era un luptator inversunat si care a purtat numeroase razboaie, si care si-a dorit o armata puternica. Din nefericire pentru el, majoritatea barbatilor preferau sa stea acasa cu familiile lor. Ca solutie la aceasta dorinta, imparatul a decis prin lege ca niciunul din soldatii Romei sa nu se poata casatori, gandidu-se ca astfel barbatii vor merge la razboi.
Valentin, un preot crestin, credea in dreptul oamenilor de a se casatori ca fiind dat de la Dumnezeu. Acesta a casatorit in secret cupluri, pentru a nu putea fi descoperite de imparat. Valentin din Terni, asa cum era stiut in acea vreme, a fost un martir declarat sfant al crestinilor romano-catolici.
Una din legendele acestui preot sustine ca ar fi cununat un pagan cu un crestin. In urma acestui fapt el a fost condamnat la moarte, pe motivul "cununarii religioase" in ciudat poruncii imparatului Claudius II.
Pana la data executiei acestuia, 14 Februarie 269, preotul a trimis scrisori catre prietenii sai, semnandu-le "Adu-ti aminte de Valentin al tau ".
In zilele noastre, Valentin este considerat patronul protector al indragostitilor, motiv pentru care in cinstea sa se serbeaza ziua de 14 Februarie in Statele Unite, si in statele europene. In calendarul crestin ortodox, acesta figureaza pe data de 16 Februarie " Sfintii Mucenici Pamfil si Valentin".
De asemenea sarbatoarea a fost adaptata specificului si culturii fiecarei tari, si avem si cateva exemple:
- In Danemarca si Norvegia este cunoscut ca Valentinsdag.
- In Suedia este numita ziua tuturor inimilor.
- In Turcia, Valentine's Day este numit Sfantul Gregor ce se traduce prin Ziua Inimilor Dragi/Dulci.
- In Brazilia, ziua aceasta este sarbatorita pe data de 12 iunie, fiind aleasa inainte de Sfantul Anton, cunoscut ca sfantul casatoriei.
- In Columbia, ziua iubirii este in a treia vinere si sambata din septembrie.
- In Orientul Indepartat, Japonia si Coreea Valentine's Day a devenit o zi in care femeile daruiesc mai mult decat barbatii. Printr-un efort de marketing, ca raspuns la aceasta zi a aparut Ziua Alba pe 14 Martie, cand barbatii sunt asteptati sa intoarca favorul.
- Si nu in ultimul rand in Romania, unde sarbatoarea traditionala este Dragobetele sarbatorita pe 24 Februarie.
Dragobetele
Se sarbatoreste pe 24, 28 Februarie sau la 1,3, si 25 Martie, datele acestea fiind cauzate de confuzia dintre cele doua calendare: iulian si gregorian. Marcel Lutic a observat ca aceasta sarbatoare se afla in preajma zilelor Babei Dochia si a echinonctiului de primavara.
Conform traditiei, fetele si flacaii imbracati in haine de sarbatoare se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute flor de primavara. Pe dealurile satelor se aprindeau focuri, in jurul carora fetele si baietii stateau si vorbeau. La ora pranzului fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, fiind urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse fata draga. Daca baiatul era rapid si o ajungea din urma pe fata care ii cazuse cu tronc, si fata il placea, aceasta il saruta in vazul tuturor. Din acest obicei provine expresia "Dragobetele saruta fetele".
Sarutul lor semnifica logodna acestora pentru un an sau mai mult, Dragobetele fiind un prilej de a isi afisa dragostea in fata comunitatii.
Concluzia ?
VS.
No comments:
Post a Comment