YIN si YANG



          Stim cu totii consacratul semn yin si yang , mai stim ca reprezinta binele si rau, lumina si intunericul, echilibrul universal ... si restul va las sa completati cu ce mai stiti voi.

          Doua concepte religioase cu origine in filosofia chineza. Reprezinta fortele primordiale si complementare ce compun universul. Ele reprezinta concepte fundamentale in filosofia si cultura chineza. Dar cu toate acestea conceptele nu apar in Cartea schimbarilor ( I-ching ), dar apar in textele mai recente care reprezinta comentariile ( Aripile).

          Yin (tradus literal prin „loc intunecos, panta nordica, mal sudic; noros, sumbru) reprezinta elementul intunecat, partea feminina, sobra, introvertita, intima si aferenta noptii. Este simbolizat de apa si pamant.
          Yang ( tradus prin „loc insorit, panta sudica, mal nordic; stralucire solara”) este elementul luminos, masculin, activ si stralucitor care corespunde zilei. Este simbolizat de foc si vant.


Cyrille Javary il citeaza pe Bruce Lee in descrierea modului de functionare a yin si yang:

„Atata vreme cat vom persista in a separa Yin si Yang nu putem spera sa-i atingem...daca cineva vrea sa ajunga undeva cu bicicleta nu va putea sa impinga ambele pedale concomitent caci va ramane pe loc. Pentru a avansa trebuie sa impinga o pedala si sa o elibereze pe cealalta, simultan. Miscarea completa consta in impinge/elibereaza. Impingerea este urmarea eliberarii si fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.”

          Concluzia este ca aceste doua forte sunt complementare si nu pot exista una fara cealalta. Asa cum in traditia occidentalilor basmele spun mereu ca binele invinge raul, in traditia orientala, ideea este de a armoniza aceste doua forte , astfel incat in momentul in care una devine mai puternica, apare cealalta forta opusa menita sa mentina echilibrul, ajungandu-se la forma absoluta : cercul.

Semnificatii

          Cercul impartit in doua jumatati, una alba cu un punct negru, si una neagra cu un punct alb a fost desemnat de invatatii taoisti ca fiind reprezentarea Universului. Asa cum am spus mai sus despre cele doua, Yin reprezinta partea neagra din simbol, in timp ce Yang este partea alba. Punctele din ambele jumatati sunt a reprezentare a conceptului in care nimic nu este doar Yin sau doar Yang.
Asa cum nu exista zi fara noapte, fata fara spate, si alte alegorii, yin fara yang si yang fara de yin nu poate exista, deoarece fiecare exista pentru ca exista cealalta.

Shiva si Shakti
          Alta semnificatie este cea a cuplului armonios, perfect integrat divin, care plin de iubire pura este in comuniune directa cu Dumnezeu. In Orient, in hiduism cuplul este reprezentat de Shiva – partea masculina avand puterea de a fi dar nu si putearea de a deveni sau schimba - si Shakti – partea feminina, Marea Mama a Universului din care se naste orice forma.



          Tot in aceeasi simbioza, exista conceptul conform caruia in fiecare femeie (yin) exista si aspecte masculine (yang), si in fiecare barbat exista aspecte feminine, asa cum se poate vorbi si de femeie si barbat interior. Acest aspect se datoreaza faptului ca noi toti suntem construiti in mod echilibrat dintr-un complex de energii si forte yin si yang, din care una este mai predominanta in fiinta noastra.
          Exista si riscul sa apara dezechilibre, ceea ce poate duce o femeie la pierderea feminitatii si ajungand sa manifeste caracteristici masculine( o cantitate mai mare de yang), dar si barbati care se pot feminiza(un cantitate mai mare de yin). Yin caracterizeaza de obicei persoanele ca fiind lipsite de energie, lente, incete , in timp ce Yang arata o persoana dinamica, agitata, nervoasa. Aceleasi calitati le putem gasi si in muzica in functie de tipul ritmului.


Bazele teoretice ale medicinei

          Conceptul lui Yin si Yang si a Celor 5 agenti reprezinta un cadru important pentru multe din stiintele din China, cu precadere biologia si medicina. Se spune despre organele corpului uman ca sunt interconectate, si ca aceste legaturi pot fi intelese daca intelegem in primul rand relationarea lor si corespondenta. Chinezii privesc bolile ca fiind o dereglare a echilibrului interior yin/yang sau a Celor 5 agenti, cauzate de diversi factori si influente de natura psihica, fizica sau energetica.

          Uitandu-ne cu mult in trecut, gasim fragmente de manuscrise in mormintele Han, in legatura cu domeniul medical. Texte care cuprind atat teorii generale, dar si texte care vorbesc despre medicamente, gimanstica, diverse operatii sau magie. Mai tarziu textele acestea devin baza pentru teoria medicinii care dateaza din timpul dinastiei Han, sub numele de Medicina Clasica a Imparatului Galben scrisa de legendarul Huangdi undeva in anul 3000 i.e.n. .
          Huangdi spunea „Principiul Yin si Yang constituie baza intregului Univers. El fundamenteaza totul in procesul creatiei. Este originea si sursa vietii si a mortii. Pentru a trata si vindeca bolile in primul rand trebuie sa cercetezi originile acestora. Cerul a fost creat prin concentrarea Yang, de forta luminii. Pamantul a fost creat prin concentrarea Yin, de fortele intunericului. Yang e pace si lumina, Yin e confuzie si agitatie...

          Asa cum spuneam si mai sus, reluam faptul ca Apa este una din intruchiparile Yin, iar focul este intruchiparea lui Yang. Tot yang creaza aerul, iar yin creaza simturile corpului fizic. Atunci cand corpul fizic moare, spiritul se ridica in mediul sau natural, aer, cu care se hraneste.

Taijitu

          Principiile yin si yang sunt reprezentate in Taoism prin diagrama Taijitu (literal „diagrama ultimatumului suprem”). Termenul este des folosit pentru a exprima forma simpla divizata a cercului, dar se mai poate referi si la alte diagrame schematice. Simboluri similare au mai aparut ulterior si in alte culturi ( vezi arta Celtica, scutul Roman).
Scut Roman, Mauri Osismiaci
Forma antica de Taijitu




Steag - Korea de Sud
Disc de bronz, celtic - cu tipar yin/yang




Taijitu cu trigrame I-Ching










Taijiquan

          Taijiquan este o forma de arte martiale, adesea descrisa ca fiind principiile yin si yang aplicate corpului uman si corpului animal.



































In medicina

          In medicina traditionala chineza, cele 10 organe vitale sunt clasificate in 5 perechi. Fiecare pereche este alcatuita dintr-un organ yin „masiv, plin”, si unul yang „gol pe dinauntru”. Organele yin sunt mai vitale decat cele yang, de aceea disfunctiile organelor yin provoaca probleme mai grave de sanatate. Organele sunt cuplate in asa fel incat fiecare yin sa fie in legatura cu un yang. 
  1. Inima, adica yin ( supranumita conducatorul organelor vitale) are ca yang intestinul subtire, deoarece controleaza raportul dintre rezidurile lichide si cele solide, absoarbe elementele nutritive pe care le trimite catre inima pentru a putea fi recirculate.
  2. Ficatul, al doilea yin, are ca si complement vezica biliara (yang). 
  3. Splina care este tot yin, este in concordanta cu stomacul. 
  4. Plamanii (yin) sunt legati de intestinul gros (yang) 
  5. Di ultima pereche este formata din rinichi (yin) care controleaza apa si vezica (yang), asa cum voi ilustra si in tabelul de mai jos care va arata relatiile dintre cele 5 elemente si organele yin/yang.

Yin controleaza sangele din corp, in timp ce Yang controleaza energia. Mancarea ajuta la stabilirea lui yin in timp ce alcoolul scade puterea lui yang.
Raportat la respiratie, Inspiram Yin si Expiram Yang.

Legaturile dintre Elemente si Organe















              Filosofii, sau iluminatii poporului Chinez antic, au pus esenta lumii dupa imaginea lor intr-un cerc impartit in doua principii, sau legi universale. La fel ca si in exemplul anterior cu basmul la popoarele occidentale, tot la fel pot sa mentionez si faptul ca occidentalii au tendinta negativismului si a gandirii in trecut la actiuni incheiate si ireversibile, precum „ s-a pierdut”, „s-a distrus”, „trebuie sa renuntam la...”, in timp ce stiinta initiatica a Chinei primitive spune ca „Nimic nu se pierde, totul se transforma”. Simbolul yin/yang este reprezentarea grafica a acestei afirmatii. De observat si notat faptul ca cele doua forte nu sunt despartite de o linie dreapta, ci de una curba. O sinusoida care arata curgerea continua a energiei, si transformarea si mentinerea echilibrului continuu si constant a celor doua mari energii.

Cele 5 elemente

          Un rezultat al interactiunilor yin-yang mentionat la un moment dat este conceptul celor 5 agenti, sau a celor cinci elemente. Elementele sunt : lemn, foc, pamant, metal si apa. Fiecare cu proprietatile sale individuale, dar de asemenea fiecare element are o afinitate la generarea altui element, dar exista si directia in care fiecare element este distructiv pentru un altul.

Caracteristici :
  • Lemnul este activ, creste si poate fi ars (yang). 
  • Focul este cel mai activ si are nevoie de aer pentru a arde. Are calitatea de entuziasm, pasiune, rapiditate (yang). 
  • Pamantul constituie nivelul solului si reprezinta elementul neutru - are calitatea de stabilitate si receptivitate . 
  • Metalul care reprezinta depozitele de metal si minerale de sub sol. are calitatea de contractie, intensitate, concentrare (yin) 
  • Apa care ajunge mult sub nivelul solului, mai jos decat metalul, responsabila pentru crestera copacilor si reincepera ciclului cu elemtnul Lemn. Are calitatea de a face conexiuni (yin).

Ciclul productiv al celor 5 elemente :

Fiecare element genereaza alt element, drept urmare fiecare element este precedat de unul pe care nu il poate stapani. In ordine avem LEMN -> FOC -> PAMANT -> METAL -> APA. Deci ciclul productiv este unul de generare reciproca si interdependenta.

Lemnul alimenteaza Focul.
Focul naste Pamantul (cenusa).
In Pamant apar Metalele.
Metalul (mineralele) duce la aparitia Apei.
Apa hraneste Lemnul. Si ciclul se inchide.

Ciclul distructiv al celor 5 elemente:

In acest ciclu, fiecare element stapaneste un alt element pe care il urmeaza, dar si viceversa, fiecare element fiind precedat de un element stapanitor.

Dupa cum avem Apa, care stim ca stinge Focul, deci Apa precede Focul.
Focul topeste metalul.
Metalul (sub forma de unelte) taie Lemnul.
Lemnul, radacinile copaciilor intra adanc in Pamant.
Pamantul poate opri curgerea Apei. Iar aici ciclul se inchide.



Ciclurile celor 5 elemente

1 comment: