Sunday, February 19, 2012

S-a intamplat pe 19 Februarie



           Pe 19 Februarie 1876 se naste la Hobita, Gorj, Constantin Brancusi, un sculptor roman, membru al Academiei Romane, o figura marcanta in istoria poporului roman.

            Al saselea copil al lui Nicolae si Maria Brancusi. Marcat in copilaria sa de plecarile dese de acasa si de anii petrecuti ca ucenic in ateliere de boiangerie, pravalii si birturi.
Isi face cunoscuta indemanarea sa la lucrul manual construind o vioara din metariale gasite in pravalie, undeva tot in perioada sa de ucenicie prin Craiova. Mai tarziu este inscris cu bursa la Scoala de Arte si Meserii din Craiova pentru a isi dezvolta deprinderile de care da dovada.

Ecorseu
            Dupa ce termina Scoala de Arte si Meserii( 1894-1898) vine in Bucuresti unde este absolvent al Scolii de bellearte in 1902. Inca din primul an de studentie obtine numeroase premii : Bustul lui Vitellius cu "mentiune onorabila", Cap al lui Laocoon, medalia de bronz, Studiu castiga medalia de argint. O realizare impreuna cu doctorul Dimitrie Gerota, ii plaseaza o medalie de bronz pentru studiul sau Ecorșeu pentru reprezentarea corpului omenesc. Precizia detaliilor face ca lucrarea sa sa fie folosita in scoala de medicina, in timp ce Marcel Duchamp a inclus fotografia Ecorșeului in expozitia din Galeria Brummer din New York ( 1933).



bustul lui Carol Davila
            In 1903 a primit prima comanda pentru crearea unui monument public. Era vorba despre bustul generalului medic Carol Davila, care este instalat la Spitalul Militar din Bucuresti, fiind singurul moment al lui Brancusi din capitala.

            Dupa terminarea acestei lucrari, consiliul de evaluare nu a fost de acord cu caracteristicile fizice ale generalului. In acest punct, Brancusi decide sa plece, deoarece consiliul nu poate intelege sculptura, drumul sau urmand a fi spre Franta, dar de mentionat ca a deci ca drumul sa il parcurga pe jos pana in Paris.




Drumul sau:

            Incepandu-si drumul catre Paris, prima oprire a fost la Hobita pentru a isi lua ramas bun de la mama sa. Si-a continuat drumul apoi, oprindu-se in Viena pentru o perioada, unde a lucrat la un atelier ca decorator de mobilier. Din Viena spre München in 1904, iar dupa inca sase luni pleaca pe jos prin Bavaria si Elvetia pana la Langres in Franta. In apropiere de Lunéville, datorita unei ploi torentiale care il prinde pe drum, Brancusi se imbolnaveste de pneumonie infectioasa. Dupa ce este trata la un spital de maici, hotaraste ca ultima bucata de drum pana la Paris sa o parcurga cu trenul datorita conditiei sale.

Opera sa...

Domnisoara Pogany


Muza adormita
            In 1907 creeaza prima versiunea a Sarutului, o tema des intalnita sub diferite forme, punctul culminant al acesteia fiind Poarta Sarutului ca parte a Ansamblului Monumental din Targu-Jiu.
            Tot in acest an isi inchiriaza un atelier in Rue de Montparnasse unde i-a contact cu Guillaume Apollinaire, Fernand Léger, Amedeo Modigliani, Marcel Duchamp. In 1909 revine in Romania pentru o perioada scurta de timp.
            Pana in 1914 participa cu regularitate la expozitii din Paris si Bucuresti, unde isi inaugureaza ciclurile Pasari Maiestre, Muza adormita, Domnisoara Pogany.


            Cea mai importanta perioada este cea a anilor 1897-1906 in care artistul acumuleaza foarte multe cunostiinte si indemanare, dar cauta si diferite solutii de modelare a materialelor. Dupa 1905 viziunea sa devine clara si acest aspect produce o transformare a structurii operelor sale, care incep sa sufere o evolutie rapida.

Din aceasta perioada putem aduce aminte urmatoarele opere:
  • 1897 - Bustul lui Gheorghe Chițu, Craiova
  • 1898 - Bustul Vitellius, Bucuresti
  • 1900 - Capul lui Laocoon, Bucuresti
  • 1902 - Ecorșeul, Bucuresti
  • 1902 - statuetă simbolizând muzica corală românească, Bucuresti
  • 1902 - bustul lui Ion Georgescu-Gorjan, Craiova
  • 1903 - bustul generalului doctor Carol Davila, Bucuresti
  • 1905 - Orgoliu, Paris
  • 1906 - Copil - ghips, Paris
  • 1906 - Supliciu - piatră, Paris
  • 1906 - Cap de copil - bronz, Paris
  • 1906 - bustul Victoriei Vaschide, Paris
  • 1906 - bustul doctorului Zaharia Samfirescu, Paris
  • 1906 - portretul pictorului Nicolae Dărăscu, Paris


Finalul....

            In 1957 Brancusi il cheama pe arhiepiscopul Teofil, care il spovedeste si impartaseste. Brancusi ii marturiseste ca moare "cu inima trista pentru ca nu ma pot inoarce in tara mea".
In 16 martie acelasi an, Constantin Brancusi s-a stins din viata la ora 2 dimineata, urmand ca pe 19 martie sa fie inmormantat la cimitirul Montparnasse din Paris.


Brancusi despre opera sa ...


            "Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor.”


            „Am șlefuit materia pentru a afla linia continuă. Și când am constatat că n-o pot afla, m-am oprit; parcă cineva nevăzut mi-a dat peste mâini. - Constantin Brâncuși”

Masa tacerii
Poarta sarutului

Coloana infinitului








S-a intamplat tot azi :

  • 1878 - Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, care incheie razboiul ruso-turc
  • 1901 - S-a nascut Hans Grundig, pictor si grafician german fascist
  • 1904 - S-a nascut filosoful Mircea Vulcanescu
  • 1936 - S-a nascult Marin Sorescu, poet, dramaturg si eseist, ministru al Culturii (1995)
  • 1943 - S-a nascut Smokey ( William Robinson) cantaret si compozitor american
  • 1951 - S-a nascut actrita Maria Ploae
  • 1966 - S-a nascut Cindy Crawford, fotomodel, actrita, moderatoare tv
  • 1997 - A murit Deng Xiaoping, lider spiritual chinez

No comments:

Post a Comment