Friday, February 24, 2012

Mi s-a rupt agletul !



Cine este Aglet si ce vrea de la noi ?

           Aglet ( sau aiglet) este denumirea pe care o poarta capatul siretului . Da, da, ai citit bine, capatul siretului, adica bucata aia mica de plastic sau metal care tine fibrele impreuna, pentru a evita destramarea siretului, si care faciliteaza in acelasi timp introducerea lor in capse.


(de sus in jos) aglet de Cupru, Plastic, Alama
Etimologie: 

           Cuvantul aglet provine din frantuzescul aguillette (sau aiguillette), diminutiv al substantivului aguille (sau aiguille), care inseamna ac.

           Cuvantul in sine este un termen englezesc, in limba romana echivalentul folosit si cel care poate fi gasit in dictionar este eghilet.








Dex '98 : EGHILÉT, eghileți, s. m. Șnur cu capetele îmbrăcate în metal, care împodobește uniforma unor militari. – Din fr. aiguillette.







           In timp s-a format o diferenta care sa separe termenul de aglet si aiguillette, primul fiind folosit strict in scopul functional pe care il descrie, al doilea termen fiind folosit pentru a descrie scopul decorativ.







Acum sa facem un exercitiu vizual : 

           Ne luam o pereche noua de tenesi, ne luam un set de sireturi colorate care sa iasa in evidenta pe culoarea incaltarilor, si vrem sa crosetam un model, asa ca luam sireturile si le bagam in ... ? pe romaneste am spune ca le bagam in gaura sau inel(mai sus am folosit "capse")...cum le zicem pana la urma ?

           Ei bine, stiu in engleza un cuvant care descrie ansamblul acestor mici inele : grommet.





Grommet are mai multe sensuri, printre care in functie de context descrie acel obiect care decoreaza gaura facuta direct in material. Printre mai multe traduceri avem : carlig de fixare pentru franghii, garnitura de cauciuc, garnitura inelara[termen auto], inel de etansare(din cauciuc), insertie[termen tehnic], manson, trecere(izolata)[termen electric], etc.




           Si daca tot suntem la categoria mi s-a rupt agletul sau mi s-a innodat siretul, sa vedem cateva modele de a lega sireturile, ca sa fim in trend.

Sireturile tale ce spun despre tine ?



Si un banc (sec) : " Un snur se uita in oglinda si zambea pe sub mustati : Mamaaa, ce siret sunt ! "



Sireturi cu LEDuri


No comments:

Post a Comment