Creaturi Mitice

               Inorogul, intalnit si sub denumirea de unicorn sau licorna, este reprezentat de un cal alb cu un corn in mijlocul fruntii. Legendele spun ca acesta ar avea puteri miraculoase: vindeca bolile, curata raul sau da viata.


              Un animal fantastic intalnit in mitologia orientala, descris in basme, tarot, istoria artei, regasindu-se sub diverse denumiri: Ekasringa, Kirin, Kirtnasari, etc.. Tot in aceasta mitologie acest animal este in legatura cu cel de-al treilea ochi, ochiul frontal al intelepciunii.


               In Asia, unicornul este numit “animalul de zapada” si este descris ca fiind un animal cu corpul unei caprioare, copitele unui cal si coada unui bou, numit “k’i-lin”. Pentru chinezi acesta reprezinta intelepciunea. El a reprezentant pentru oameni un semn de avertisment. Totul pornind de la un grup de luptatori ai lui Gingis Han, care au raportat ca au vazut un inorog, ceea ce a dus la oprirea razboiului.

               In istoria bisericeasca, mai exact in Bibliile illustrate, unicornul apare intre Adam si Eva, cu cornul indreptat catre arborele Binelui si Raului. In Geneza, se spune ca Dumnezeu i-a dat lui Adam sarcina de a numi tot ce il inconjura. In anumite traduceri ale Bibliei, inorogul a fost primul animal pe care Adam l-a numit.
               Unicornul se regaseste si pe unele planse de alchimie, fiind o indicatie pentru cei initiati in procesul de transmutatie interioara.



               Pegasul, din mitologia greaca, reprezinta un cal inaripat. Este fiul lui Poseidon ca zeul al cailor, si al gorgonei Medusa
               In legendele greci se spune ca Perseu a reusit sa o ucida pe Medusa, taindu-i capul in timpul somnului. Din gatul acesteia au iesit cei doi fii pe care ii avea cu Poseidon, singurul zeu care a avut curajul de a se impreuna cu ea, Chrysaor si Pegas calul inaripat.





               Grifonul, tot in mitologia greaca reprezinta un monstru cu trup de leu, cap si aripi de vultur. Mai este intalnit sub denumirea de Gryph, Gryphon sau Epimacus. Etimologia numelui este de origine greaca de la “gryphos” care inseamna “leul vultur”. 

               Despre grifoni se spune ca pazeau minele de aur si comorile ascunse. Persii si asirienii isi decorau templele cu simbolul acestei creaturi.

               O alta poveste spune ca Alexandru cel Mare a capturat o pereche de grifoni pe care i-a legat cu lanturi de tronul sau. Dupa ce i-a infometat timp de trei zile, acesta a reusit sa imblanzeasca unul dintre grifoni pe care l-a folosit sa zboare prin lume timp de 7 zile.

               In secolul 9, un scriitor irlandez concluzioneaza ca grifonii erau creaturi monogame, care se imperecheau pe viata, iar daca pertenerul sau murea, celalalt isi traia restul vietii singur. Sub aceasta idee, Biserica a adoptat emblema grifonului in ceea ce priveste casatoria.

               Imaginea grifonului mai apare si in vizionara poveste “Alice in Wonderland”. Referintele acestuia sunt la capitolele 9 “The Mock Turtle’s Story, 10 “The Lobster Quadrille” si 11 “Who Stole the Tarts?” 


               Centaurul, este creatura care se afla la granita trasaturilor umane si animale, combinand ambele tipuri de existenta. Este considerat una din cele mai frumoase creaturi din mitologia greaca, cu trup de cal si bust de om.

               Centaurii reprezentau un popor legendar, din Tesalia. Tatal centaurilor este Centaurus, si se spune ca provine din uniunea lui Ixion, reeale Laphithae, si un nor ce o intruchipa pe sotia lui Zeus. Aceastia nu se aflau in relatii bune cu oamenii, fiind mereu in cearta cu ei. Acest lucru se datoreaza unei intamplari de la nunta lui Pirithous(regele lapitilor), unde unul din centauri a baut peste masura si a incercat sa loveasca mireasa. Acest act a atras dupa sine o serie de lupte violente, care au fost incheiate de catre lapiti cu ajutorul lui Tezeu, si care a dus la izgonirea pe viata din Tesalia a acestora.

Dintre toti centaurii cei mai cunoscuti raman Chiron si Nessus (sau Nexus).

Chiron a fost la inceput un zeu tesalian. Legenda spune ca nu este un centaur obisnuit, deoarece provine din imperecherea lui Cronos, care a luat forma unui cal pentru a nu fi prins de sotia sa Rhea, si Philyra. Astfel Chiron este cu descendenta nobila, fiind foarte iscusit in arta medicinei, dar si a astrologiei. A fost invatatorul numerosilor eroi ai Greciei, printre care Achile, Perseu, Ajax. Se mai spune ca Dionis a invatat arta muzicii de la Chiron.

               Moartea sa il plaseaza astazi in constelatia astrologica. Desi era nemuritor, acesta sa oferit sa se lase ranit de catre Hercule, pentru a il putea elibera pe Prometeu. Desi putea sa vindece pe oricine, Chiron nu se putea vindeca pe el insusi, si ca urmare a vatamarii cu o arma otravita acesta s-a stins. Pentru a il preamari Zeus i-a oferit un loc pe cer, regasindu-se astfel sub denumirea de constelatia Sagetatorului.

               Al doilea centaur renumit este Nessus. Acesta a incercat sa o seduca pe Deianira, sotia lui Heracle(sau Hercule). Heracle vazand aceasta incercare a tras cu o sageata imbibata in sangele Hidrei, omorandu-l pe Nessus. Inainte de moarte, centaurul ii spusese Deianire ca sangele sau il va face pe Heracle sa ii fie loial pentru eternitate, aceasta ii trimite lui Heracle o camasa imbibata cu sange. O data imbracata camasa, la atingerea cu corpul acesta ia foc. Desi se zbate pentru a scapa, nu reuseste si este ucis de flacarile provocate de camasa insangerata. Centaurul si-a gasit astfel razbunarea dupa moarte.



               Minotaurul, o creatura cu cap de taur si corp de om. Cunoscut din legendele grecesti, este creatura care salasluieste in Labirintul Cretan, proiectat de arhitectul Daedalus si fiul sau Icar, la comanda regelui Minos din Creta.

               Despre labirint se spune ca o data intrat nimeni nu mai gasea calea spre iesire, si toti sfarseau prada minotaurului. Acesta din urma a fost ucis de catre Tezeu. Fiica regelui Minos i-a adus acestuia o sabie magica si un ghem de sfoara. Tezeu s-a folosit de sabia magica pentru a ucide Minotaurul, iar ghemul de sfoara l-a folosit pentru a isi gasi drumul inapoi.




Pasarea Phoenix, o pasare mitica, cunoscuta pentru capacitatea sa de autoincendiere si renastere din proprie cenusa, cu o lunga durata de viata, diverse surse sustinand intre 500 si 13.000 de ani.

               Mitologia greaca, sustine ca pasarea seamana ca forma cu vulturul, cu un colorit al penajului format din pete purpurii si aurii, ceea ce o face mai frumoasa decat cel mai minunat paun.

               Herodot descrie Pasarea Phoenix ca avand pene aurii si rosii, citez “pornind din Arabia, își transportă tatăl, învelit în smirnă, până la Templul Soarelui, unde îl înmormântează. Și îl cară astfel: întâi face din smirnă un ou atât de mare cât îl poate duceș apoi încearcă dacă e în stare să-l poarte. După această probă, ăși bagă tatăl înăuntru după ce mai înainte a scobit oul, după aceea astupă tot cu smirnă gaura prin care și-s introdus tatăl în ou. Chiar și cu pasărea-tată în ou, greutatea oului nu se schimbă”.

               O alta descriere este a lui Claudius Claudianus “Ochii săi scânteiează de o lumină tainică, în jurul gâtului penele îi strălucesc ca flacăra, deasupra capului are o creastă roșie al cărei vârf lucește ca o stea și revarsă în întunericul nopții o lumină senină, picioarele îi sunt roșii ca purpura de Tyr, un cerc de azur îi învăluie aripile, iar partea superioară îi este împodobită cu pene aurii”.

               In mitologia egipteana pasarea Benu este fiinta cea mai batrana de pe lume. Aceasta pasare a fost prototipul pasarii Phoenix. Herodot spune ca a vizitat Heliopolisul si ca i s-a povestit despre o pasarea grandioasa numita Phoenix.



               Sirenele

               Sirena, o fiinta cu aspect de femeie, care in loc de picioare are o coada de peste. Este plasata in mitologia greaca, si se spune ca prin cantecele ei ademenea corabierii in locuri periculoase unde acestia piereau.


Prima mentiune a sirenelor se gaseste in Odiseea lui Homer.

Exista multe relatari si in zilele de azi ale anumitor oameni care sustin ca au vazut sirene. Francezul Benoit de Maillet, intr-o publicatie din 1755, considera sirenele a fi supravietuitoarele unei rase de oameni primitivi, si semnaleaza prezenta acestora in Tara de Foc si in Madagascar.



               Cele mai multe povesti despre aceste fiinte sunt cele ale pescarilor, si corabierilor .

               O intamplare petrecuta in Bahamas in 1896, din cartea “Legendele Marii” de Jean Merrien :

               "La data de 31 martie , ora 8 dimineaţa, şapte oameni din echipajul vaporului se îndreaptă, la bordul unei şalupe, spre un golf micuţ pentru a pescui. În acest timp au vazut apărând, la câţiva metri de bordul şalupei, o femeie nudă, având jumătate de corp deasupra apei. Uimirea de care au fost cuprinşi marinarii nu putea fi descrisă. Oprindu-se, aşteptau ca minunata femeie acvatică să se mişte pentru a putea înţelege ce fel de fiinţă este şi a lua astfel o decizie. Aceasta, deloc intimidată, a ieşit din apă şi marinarii au putut să-i admire corpul absolut perfect. Era o sirenă de o mare frumuseţe, cu nimic mai prejos decât cele mai atrăgătoare femei. Cu părul albastru ce îi flutura pe umeri, cu mâini graţioase, ea îşi exprima surpriza de a vedea oameni scoţând mici ţipete ascuţite. Partea inferioară a trupului, care acum se vedea ieşind din apă, se termina cu o coadă lungă şi bifurcată.
               Un marinar i-a aruncat o portocală, iar ea a prins-o cu ţipete de bucurie, a dus-o cu ambele mâini la gură, arătându-şi dinţii superbi şi a mâncat-o repede cu tot cu coajă. Căpitanul ambarcaţiunii a dat ordin să se vâslească spre sirenă, iar ea s-a scufundat în apă pentru a apărea apoi în spatele şalupei. I s-au aruncat şi alte portocale, pe care le-a prins şi le-a mâncat încântată. Dar de îndată ce încercau să se apropie mai mult de ea, dispărea în apă.
               Atunci unul dintre marinari s-a aruncat în apă şi a înotat spre ea. Sirena, mult mai bună înotătoare, s-a învârtit în jurul lui în joacă, apărând şi dispărând, până când căpitanul a tras un glonţ care o făcu să dispară definitiv, probabil fiind rănită. Acest căpitan trebuie să fi fost, ca mulţi oameni ai mării, superstiţios, căci pentru ei a vedea o sirenă nu este un semn bun.”




               Printre altele putem sa enumaram o sumedenie de creaturi provenite din diverse mitologii pana la cele mai recente transpuse in scrieri si filme, personaje precum:
               
               Spiridusi (Goblin), Elfi, Zane, Capcauni (Ogre), Driadele (spiritele copacilor), Nimfe (genii ale naturii), Harpii (monstrii feminine), Sfinxul (figura mitologica zoomorfa descrisa ca un corp de leu culcat cu cap uman), Himera ( monstru tricefal cu un cap de leu,unul de capra si unul de sarpe), Ciclopii ( uriasi cu un singur ochi in frunte), etc.



No comments:

Post a Comment