Friday, January 30, 2015

Fantoma de la Opera

Nici nu stiu de unde sa incep... inca ma simt bantuit


Dupa ani si ani in care s-a tot jucat, aceasta celebra poveste a Fantomei lui Gaston Leroux ajunge si in Romania. Cu chiu cu vai, in ceea ce priveste biletele puse in vanzare la acest spectacol, am reusit sa ajung. Da, totul este sold out pana in primavara.

O curiozitate copilareasca m-a indemnat sa vreau sa vad aceasta piesa. Nu ca as fi vre-un aristrocrat care o arde doar in locuri elitiste si se delecteaza  cu opera si "Taste of Diamonds" la ceas de seara.


Ce pot sa spun ? Mi-a placut. Am fost ochi si urechi. Am lasat vocile interpretilor sa treaca pe langa mine si am incercat sa fiu acolo, pe cat posibil daca nu ar fi fost chicotelile compatriotilor din spatele meu.

Shhh! Incepe spectacolul! Jocul de lumini si umbre cufundate in fum creeaza efecte vizuale speciale. Orchestra si muzica digitala se imbina pentru a transmite pe cat mai bine mesajul acustic. Interpretii isi fac de cap in rolurile lor si schimba costumele intr-o singura clipire de pleoape. Decorul ? este viu! se schimba in timp ce te uiti la el - este fascinant. Toate elementele au facut ca aceasta reprezentatie de musical romantico-gotic sa se transforme intr-un spectacol de magie. Ai vrea sa fi acolo in spatele scenei sa vezi cum se deruleaza totul, sa-i afli secretele. 

In rolurile principale, Adrian Nour (Fantoma), Irina Baiant ( Christine) si Florin Ristei (Raoul), foarte interesant. Desi mi s-a parut ca nu a existat o chimie extraordinara a personajelor pe cat m-as fi asteptat. Regia : Stephen Barlow, acest australian arhi-renumit pentru numeroase capodopere puse in scena, cred ca a avut o contributie majora. Au mai fost si scapari tehnice, dar asa e cand lucrezi cu tehnologie moderna, iar sala... cam cat o sala de cinema, undeva la 600 de locuri cred, cu o acustica nu tocmai fenomenala, dar decenta.



De altfel e imbucurator sa vezi oameni din diverse clase sociale, chiar daca nu toti au cultura potrivita  si se mira in pauza ca orchestra se afla sub scena sau isi dau seama cu voce tare ca "baiatu ala cu masca a fost la Vocea Romaniei". Nu mai povestesc de faptul ca la ei in cartierul Titan... si mai bine iti iei casa in Corbeanca sa vada lumea ca ai bani.







O sa las aici si celebra interpretare de la Royal Albert Hall - Londra. Poate ca nu ne ridicam la acel nivel, dar pentru Romania e inca bine. 


Asa ca recomand cu caldura, daca aveti noroc si rabdare la bilete :)



No comments:

Post a Comment