Tuesday, December 2, 2014

WhatsApp vs Telegram

Rata de penetrare a smartphone-urilor in Romania este in continua crestere. In 2013 s-a raportat 28%, iar dupa cum ne arata anumiti operatori de telefonie ce targeteaza ciobani si bunicute, as spune ca sunt sanse mari sa avem un boom pe urmatorii 3 ani.
Deci toate bunicutele au telefon mobil inteligent cu o optiune de date, ceea ce inseamna ca sigur au un WhatsApp cu care sa vorbeasca la distanta cu fii si nepotii de peste mari si tari,

Si da, mai sunt si alte aplicatii de messaging / chatting, vezi Telegram, Viber, Line, Kik, Snapchat, BBM sau Skype. Si lista poate continua, dar ma gandesc la WhatsApp din prisma faptului cea mai folosita aplicatie de acest gen, cu peste 500,000,000 de instalari, iar apoi la Telegram, cu pana in 50,000,000 de instalari, care a prins amploare dupa tranzactia de cumparare a WhatsApp-ului de catre Facebook.

Hmm... si eu m-am gandit ca o data cumparata de Facebook, aceasta aplicatie care imi face telefonul sa baraie ca in epoca disco, va fi impanzita de reclame care mai de care. Nu a fost cazul. Dar totusi am zis sa dau o sansa si indraznetului Telegram.


Si daca le punem in ring, care castiga ? 


In primul rand sunt construite pe aceeasi structura, ambele aplicatii folosind numarul de telefon ca identificator.  Ambele stiu sa trimita mesaje individuale sau in grupuri, sa trimita fisiere video sau foto,iar interfata cu utilizatorul este cam aceeasi.

Dar ce face diferenta ? 


Sa fie Telegram mai bun ? Clar e mai sigur . Serios. Creatorii aplicatiei sunt atat de bazati pe acest 'claim' incat ofera recompensa 200,000 $ celui care reuseste sa sparga MTProto, reteaua de baza ce interconecteaza comunicatiile Telegram.
In schimb WhatsApp nu poate concura la acest capitol datorita lipsei majore de securitate si riscului la atacuri.
Si siguranta datelor e o problema reala. Daca Telegram e criptat si nu indexeaza informatie pentru a o folosi in scopuri comerciale, de unde stim ca WhatsApp nu (va) face asta ? Avand in vedere investitia costisitoare de 19 Bilioane de Dolari, putem sa ne asteptam ca Facebook sa faca o mutare in acest sens.









Mai rapid ? Telegram spune ca livreaza mesajele mai rapid ca orice alta aplicatie.
S-ar putea sa fie adevarat. Ati observat ca Whatsapp-ul nu raspunde intotdeauna la timp, notificarile mai au intarzieri ? Sau daca partajati fisiere video pe grup, dupa o anumita perioada expira.  Desi nu am multe contacte in Telegram, cu cei de pana acum s-a miscat impecabil la capitolul viteza de reactie.





O bulina verde pentru Telegram. De ce? Pentru ca Telegram permite transmiterea de mesaje criptate de la un utilizator la altul cu optiunea de auto-distrugere si cu un interval de timp presetat.









Reclame ? Nu avem nici pe unul nici pe altul, dar de la WhatsApp inca asteptam schimbari. Ambele sunt gratuite, momentan. Telegram este sustinut din banii fondatorului, cu posibilitatea de a dona in cazul in care va fi nevoie de finantare.







Aplicatii pentru Desktop ? Stim ca exista. Varianta lui WhatsApp este un soft emulator de Android in care se poate instala. Pe cealalta parte Telegram dispune de un API 9application programming interface) liber ceea ce ofera o mai mare flexibilitate si posibilitatea integrarii intr-un alt client de mesagerie pentru varianta desktop.


Poate unii din prietenii tai se afla deja pe Telegram, dar nu toti.  Sigur sunt pe WhatsApp sau in proces de migrare din diverse motive mentionate sau ne-mentionate in cele de mai sus. Per total, Telegram este o alternativa viabila de migrare in acest moment.


Nu o sa omit faptul ca WhatsApp are un as in maneca : voce. Posibilitatea de a trimite mesaje vocale, ceea ce nu exista in Telegram in acest moment. De asemenea, fondatorii WhatsApp au declarat ca vor sa adauge functionalitatea de apelare in aplicatia acestora intr-un viitor poate nedefinit.

Pana la urma batalia pentru titlul de cea mai buna aplicatie de mesagerie e data prin prisma numarului de utilizatori, ceea ce face ca WhatsApp sa fie inca pe prima pozitie. Dar pana la urma utilizatorul stie mai bine ...

Voi ce aplicatii de mesagerie folositi si de ce?

Crop - Scale - Retarget

Seam Carving for content-aware image resizing 


Din lista lunga de "exciting links for boring days" am extras acest subiect. Enjoy!

http://www.win.tue.nl/~wstahw/edu/2IV05/seamcarving.pdf


Wednesday, November 19, 2014

Revine Nokia

 Nokia revine pe piata dispozitivelor mobile.


Desi in urma cu cateva saptamani era controversat numele de Nokia, asta pentru ca Microsoft a anuntat ca va scoate numele de Nokia din urmatoarele modele de telefoane smart Lumia, brandul in sine continua sa traiasca. Cu mult curaj si vointa isi vor inregistra brand-ul si vor permite altor producatori terti sa creeze produse si dispozitive care sa fie sub emblema Nokia.



Si iata, Nokia sparge gheata cu o tableta, modelul N1 la un cost de aproximativ 250$ si cu o infatisare de mini iPad.


Tableta de 7.9 inch are un cadru de aluminium dintr-o singura bucata, o grosime de 6.9 milimetrisi o greutate de 318 grame. Ca design poate vi se pare ca seamana cu un mini iPad... nu sunteti singurii care cred asta. Cu o camera pe spate de 8 megapixeli si una frontala de 5 megapixeli, set de 2 boxe, un procesor Intel Atom cu 4 nuclee, memorie RAM de 2GB cu spatiu de stocare de 32GB si un port reversibil USB tip C.



Acest ultim detaliu face diferenta in acest moment la aceasta tableta. Ce e special la acest port USB ? Faptul ca este similar cu ce gasim la Apple, porturile Lightning care nu tin cont de orientare. Cel mai posibil in 2015 majoritatea dispozitivelor vor adopta acest model de port reversibil, atat pentru Android cat si Windows. Inca un motiv pentru care e mai buna varianta asta este problema distrugerii portului USB, prin introducerea invers a mufei de tip de microUSB.






Important acum pentru ei este sa se miste suficient de repede cu lansarea acestui model, ca sa nu le fure altcineva startul. Finlandezii anunta lansarea undeva in jurul datei de 19 Februarie 2015 in China, urmand sa apara si in Rusia si Europa, iar spre final speram si la Statele Unite.





Tuesday, November 4, 2014

9 Euristici mentale


EURÍSTIC, -Ă, euristici, -ce, adj. 1. (Despre procedee metodologice) Care servește la descoperirea unor cunoștințe noi. [Pr.: e-u-] – Din fr.euristique.

Pot spune ca mai este o sintagma, un sfat care ajuta un program de Inteligenta Artificial sau un Om sa gandeasca si sa actioneze mai eficient orientand gandirea intr-o directie folositoare. Unele din cele ce urmeaza a fi enumerate pot parea vechi, la marginea cliche-ului, dar sunt cuvinte vechi si poate intelepte, care uneori pot fi de ajutor.



1. Daca vrei ceva facut, fa-l cu mana ta.
Adevarat, desi in unele teste de personalitate exista o intrebare cu referinta directa la aceasta sintagma, acolo raspunsul este interpretabil. De obicei e bine sa faci tu ceva ce trebuie facut pentru ca poate iti ia mai putin timp sau sti mai bine cum, iar apoi iti creste si stima de sine. Dar nu tot timpul e varianta castigoare. Ai grija sa nu vrei sa faci totul singur si sa ramai cu prea multe sarcini.

2. Nu amana ceva ce poti face acum.

Foarte puternica afirmatia. Multe lucruri pot fi rezolvate pe loc cu minimum de efort, dar de multe ori preferam sa le lasam la o parte ca fiind neimportante. Din pacate ele nu dispar. Desi usoare sau banale la inceput, cu timpul ele pot deveni task-uri suparatoare.

3. Cand ai mai multe lucruri pe care le poti face si nu sti pe care sa il faci : fa-l pe oricare !

Daca nu te poti decide intre doua posibilitati, inseamna ca nu e nimic important care sa faca diferenta intre ele. Multi oameni incep sa ezite in astfel de actiuni si ajung in Paradoxul Fredkin*. Alege una la intamplare!

[* Paradoxul Fredkin - Cu cat doua alternative sunt in egala masura asemanatoare, cu atat va fi mai greu sa alegi intre ele. Avand in vedere gradul asemenator, alegerea nu mai este atat de importanta.]

4. Intotdeauna asuma ca vei reusi.

Simplu. Daca nu te astepti sa reusesti de la bun inceput, atunci nu iti vei da tot interesul si tot efortul pentru a gasi toate solutiile si a rezolva problema. Intotdeauna sa te gandesti si cat de realist este sa duci la bun sfarsit problema.

5. Daca nu gasesti o solutie, schimba regulile.

Pleaca de la premisa ca nu exista scenarii necastigatoare. Variabilele pot fi influentate.

6. Daca nu poti face nimic in legatura cu ceva, atunci nu are rost sa iti faci griji despre acel ceva.

Sa iti faci griji este stresant, iar de cele mai multe ori inutil - doar consumi energie . In loc sa iti faci griji cauta solutii la problema. O idee interesanta : noteaza grijile pe fasii de hartie si pune-le intr-o cutie. Din cand in cand deschide cutia si vezi ce poti sa faci cu grijile care mai sunt relevante pentru tine.

7. Nu te baza pe decizii de constiinta in conditii de viteza - Actioneaza !

Mintea constienta este foarte lenta, iar actiunile si deciziile constiente pot avea o intarziere mare. Scopul constiintei este sa inhibe nu sa inceapa actiunea, iar daca devii prea constient de ceea ce faci intr-o situatie tensionata s-ar putea sa incetinesti sau sa eziti.

8. Nu incerca sa dai alte motive decat cele reale pentru actiunile tale.

Desi uneori facem lucruri pentru care nu vrem sa explicam motivele reale, nu este o idee tocmai buna sa incercam sa convingem ca motivele au fost altele decat cele pe care le stim reale. Este mult mai valoros sa intelegem motivele pe care le avem ( chiar daca nu ne plac sau nu vrem sa le facem publice).

9. Asculta-ti intuitia, dar nu te increde in ea neconditionat.

Gandire emotionala sau intuitiva? Analogii ? Tupeu sau momente de inspiratie ? Toate acestea pot da o alta intelegere asupra situatiei. Din nefericire aceasta metoda nu este intotdeauna de incredere si de multe ori poate da gres. Trebuie sa tinem cont sa acceptam doar ideile care se pot ancora si in realitate. Desi nu e nimic gresit in a visa din cand in cand ...

Monday, November 3, 2014

11 ritualuri matinale


Tu cum te trezesti dimineata? Greu?… iata 11 practici pe care le poti adopta pentru a iti incepe ziua mai bine.


1. Bea un pahar de apa calda cu lamaie. 

Apa e bine sa fie calduta pentru a nu soca organismul la prima ora a diminetii. Lamaia ajuta sistemul digestiv sa se pregateasca pentru mesele ce vor urma. 
Procesul de Rehidratare. Dimineata dupa ce te trezesti realizezi ca organismul tau a stat 8 ore fara apa, deci este importanta hidratarea. Nu e bine sa sarim peste acest pas si sa incepem dimineata cu mancare si alte bauturi, pana nu ne bem apa.

2. Trezeste-te mai devreme! 
Un aspect foarte important, deoarece pentru a putea fi in forma maxima vei avea nevoie de timp in plus comparativ cu programul tau actual.
Daca te-ai transformat intr-o bufnita si esti obisnuit cu pacea si linistea noptii, o sa vezi ca este la fel de comfortabil sa te trezesti devreme profitand de aceeasi liniste. Diferentele in organism dupa aceasta schimbare sunt notabile.

Care este ora ideala de trezit ? Trezirea o data cu natura ar fi ideal. Cand se rupe de ziua si e destula lumina incat sa vezi, pasarile ciripesc, soarele inca nu e sus pe cer. Desi momentul acesta variaza mult de la anotimp la anotimp, cel mai bine este sa iti acorzi o ora si jumatate inainte de a iesi pe usa.

3. Curata-ti limba. 
Gaseste timp in fiecare dimineata sa iti periezi limba. Pe langa efectul benefic asupra respiratiei, este in linie cu procesul de rejuvenare care te ajuta sa treci din starea de somn in starea de trezire completa. Ca si bonus o sa poti gusta mancarea din plin.

Care e peria corecta? Unele periute de dinti au o latura speciala pentru a peria limba. Sau varianta perie de limba, care este similara cu o periuta de dinti doar ca are un material poros, abraziv cu striatii ce ajuta la curatare.

4. Rutina de intinderi. 
5 minute de stretching in fiecare dimineata sunt tot ce ai nevoie  pentru a te pune in functiune. Adapteaza exercitiile la ce poti face tu si la limitarile pe care le ai. Un exemplu bun de 5 minute este aici "Feel Good Stretching Routine".



Cat timp trebuie sa ma intind? Nu conteaza durata atata timp cat intinzi musculatura. La inceput e bine sa incepi cu cateva minute in fiecare dimineata, iar cu timpul corpul se va adapta si vei petrece poate dublu pentru a te bucura pe deplin de beneficiile pe care le ofera si cele mai simple exercitii.



5. Sariti de 100 de ori. Saritul pe o mini-trambulina este un exercitiu perfect dimineata. Nu trebuie sa depui efort in sarituri. Doar simpla miscare de sus in jos este indeajuns pentru a stimula circulatia si drenajul limfatic, in acelasi timp ajutand si tiroida. Repeta si in timpul zilei daca simtiti nevoia de un “boost” de energie.

Ofera fermitate corpului tau. La inceputul exercitiul o sa para ca nu se intampla nimic, dar pe masura ce ajungi la 100 de sarituri corpul incepe sa devina ferm, toti  muschii din corp incep sa lucreze si asta va pune in miscare sangele si energia de care ai nevoie pentru a incepe ziua.

6. Periajul uscat.
luffa
Periajul uscat pe corp este o tehnica Ayurvedica ce imbunatateste circulatia si curate pielea de celulele moarte. Periajul in directia inimii este esential; incepi de la extremitati si periaza tot corpul, toate astea inainte sa intrati la dus. O sa observi diferenta dupa ce iesi din dus; de preferat sa aplici ulterior si o crema/ lotiune care sa pastreze pielea neteda si hidratata.

Ce perie sa folosesc? Alege o perie exfolianta, nu foarte dura. Un luffa uscat sau alte perii abrazive functioneaza perfect. Nu trebuie sa fie nici prea moale pentru ca atunci nu va avea acelasi efect.

7. Asculta muzica energizanta sau Audiobook-uri. 
Incepeti dimineata cu muzica preferata, o carte care te inspira sau te motiveaza. Asta iti poate da un plus de energie sau sa iti seteze dispozitia. Iti poti alege muzica in functie de ce fel de zi vrei sa ai, fie ca vrei o zi energica sau una linistita in care sa nu fi afectat de stresul cotidian.

Alege melodia potrivita! Fie ca alegi un grup de cantece sau un audiobook care te inspira, este alegerea ta. In schimb ai grija cand alegi muzica, deoarece o anumita melodie poate sa iti ramana intiparita in cap si sa cante toata ziua, iar asta s-ar putea sa devina iritant.

8. Bautura Verde
Acum dupa ce ne-am trezit cu soarele, ne-am spalat pe dinti, periat limba, hidratat si toate cele de mai sus, este timpul sa ne energizam organismul cu un ‘smoothie’ verde.
De ce verde? Pentru ca plantele si legumele verzi (vezi spanac, varza furajera, si alte frunze verzi) sunt foarte bogate in fitonutrienti, fibre si minerale.
 
Nu aveti nicio idee de smoothie ? Gasesti pe acest site "rete de smoothie's " o lista de bauturi sanatoase. Alege ce ti se pare ca ti se potriveste. Si sa nu uitam ca orice fel de smoothie indiferent de culoare poate fi verde daca adaugam frunzele verzi mai sus mentionate.



9. Mediteaza cateva minute. 
Acum ca ai baut un smoothie verde si urmeaza sa isi faca efectul in 30 de minute, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te asezi linistit si sa iti eliberezi mintea timp de cateva minute. Nu exista o metoda corecta de a medita. Poti sa iti dezvolti propria metoda… alege o pozitie comfortabila si decide daca vrei muzica sau nu in fundal. Chiar daca stai si asculti linistea din jur este indeajuns pentru a relaxa organismul si mintea.

De ce doar cateva minute? Nu trebuie sa intri in transa sau sa stai in pozitie de lotus pana levitezi (glumeam). Ai nevoie doar de cateva minute de meditatie pentru a beneficia de un start in forta pentru o zi super. Stiu ca acest “cateva” e relative… pentru unii pot fi 3 minute, pentru altii pot fi 15, dar este in functie de cum simte fiecare persoana ca este adecvat pentru ea.

10. Zambeste-ti in oglinda timp de 30 de secunde.
Aceasta metoda nu trebuie sa lipseasca din ritualul fiecarei dimineti. Este o practica foarte buna de a iti intari increderea si de a avea un moment de timp cu tine insuti. Nu trebuie sa ranjesti sau sa te fortezi, este important sa fie un zambet cat de mic sau macar un sfert de zambet, de parca ai avea un as in maneca pe care te bazezi si sti ca va rasturna orice situatie.

Validarea cu tine insuti. De fapt asta faci prin aceasta tehnica, verifici cu tine insuti ca esti determinat sa incepi ziua increzator, ca totul o sa mearga bine si o sa iti indeplinesti toate sarcinile. Acum indiferent de ce se intampla in acea zi, cel putin ai salutat acea parte interioara din tine.

11. Top 3 al zilei. 
O viata aglomerata e o viata complicata. Pentru a mai descurca putin atele unei zile complicate ar trebui sa iti incepi ziua cu o lista de 3 lucruri importante pe care vrei sa le faci azi, iar cel mai important este sa le si termini in ziua in care le-ai notat.
Un alt lucru util la acest top este ca o data ce devine un obicei, prioritatile 'tskurilor' din top se schimba, iar astfel lucrurile marunte care nu erau pe lista la inceput fie se rezolva de la sine, fie dispar pentru ca nu erau importante.

Doar 3, nici mai mult nici mai putin. Daca te lasi dus de val si incepi sa adaugi peste cele trei o sa observi ca nu ajungi sa il faci pe al patrulea sau al cincilea, iar apoi vei fi descurajat. Incearca sa ai doar trei obiective bune si clare, chiar daca ziua ta este haotica. Te vei simti mult mai bine la finalul zilei stiind ca ai indeplinit trei sarcini importante.

Wednesday, April 30, 2014

Salvați Copacii ! Vizionați filme porno ! (STFW)



 M-am lovit de o știre  care la prima vedere pare a fi amuzantă, dar cine știe la ce poate duce...

 Pornhub lansează o campanie de marketing dedicată Zilei Copacilor. 
Deși în mod tradițional la alte sărbători naționale gigantul Pornhub se angajează la diverse oferte și campanii promoționale în tema sărbătorii pentru a crește numărul de vizitatori, acum ei anunța că se oferă să planteze câte un copac pentru fiecare 100 de vizualizări. 

 Numele campaniei lansate este "Pornhub Gives America Wood" .  :)

 Conform site-ului campaniei, în săptămâna ce urmează după Ziua Copacilor din 25 Aprilie, Pornhub va dona câte un copac pentru fiecare 100 de video-uri vizualizate din categoria "big dick".
  
 Încă nu există informații despre unde vor fi plantați copacii sau cine va întreprinde această acțiune. 

 Așa că dați play și vedeți cum crește Contorul de pe site. 
  

Sunday, March 9, 2014

Lisabona, de jur împrejur


Lisabona... nici nu știu cu ce să încep... a trecut deja un an de când am vizitat acest oraș și superbele sale împrejurimi.

Mă tot gândesc ce să scriu și în ce ordine să îmi exprim gândurile și experiențele. Această capitală de pe țărmul oceanului împletește cu iscusință momente istorice, artă, descoperiri geografice și tradiție.

Deci, ce e de făcut?

În primul rând să iei la pas străzile orașului.

     Vizitează Belem, un cartier pe marginea râului Tejo , unde poți vedea Turnul Belem, Mănăstirea Jeronimos, parcuri și grădini, sau dacă te simți inginer, poți da o raită în Muzeul Electricității.
     Plimbă-te prin Alfama, cel mai vechi cartier al acestui oraș. Un labirint de străduțe, plin de culoare și arhitectură musulmană ( mărturie a dominației arabe) ce îți inspiră liniște și intimitate. De remarcat faptul că o mare parte din acest cartier a scăpat Marelui Cutremur din Lisabona din 1755, unul din cele mai distrugătoare din istorie. La rândul său urmat de 3 tsunami și incendii care au distrus aproximativ 85% din Lisabona.



     Da, deși distrus mai bine de trei sferturi, orașul reușește să îmbine modernismul arhitectural și cultural cu ceea ce a rămas în urma distrugerilor masive ce au lovit capitala.


     Continuând excursia la pas, mai recomand încă două cartiere ( în afară de cele două de mai sus) care intră în zona de interes turistic maxim. Aici mă refer la Baixa, considerat "centrul" metropolei, cartier ce a fost reconstruit integral după Marele Cutremur. Urmărind spiritul Iluminismului, acest cartier respectă geometria, fiind aerisit dar în același timp plin de cafenele și restaurante.



     Al patrulea, dar nu ultimul din listă, Bairro Alto sau Cartierul de Sus. Situat pe deal, se poate ajunge cu funicularul sau cu puțin efort pe jos. Dar efortul merită pe deplin. Este zona din care se poate admira tot peisajul orașului, fie de la o terasă, fie de pe o bancă la umbra copacilor ondulati. 



     Nu rata o plimbare prin minunatele grădini din Castelul Sao Jorge sau escaladează pereții castelului. De asemenea, dacă ai ajuns la turnurile castelului, caută turnul de proiecții. La anumite intervale orare se face un tur al orașului folosindu-se un sistem periscopic ce proiectează într-o cameră obscură imagini din oraș în timp real. Ghidul îți va explica toată istoria orașului, bucată cu bucată, fiecare cartier în parte, 360 grade. ! Încă un sfat, admiră din Bairro Alto și peisajul de noapte.




Oceanariu
     Trecând la o zonă mai modernă, respectiv Parcul Națiunilor, ajungem să descoperim un complex de clădiri moderne: birouri, clădiri rezidențiale, expoziții, clădiri comerciale ( Marele Mall Vasco da Gama). O dată ce ajungi în această zonă, asigură-te că ai suficient timp. 
Muzeul de Stiinta

    Aici trebuie să descoperi Oceanariul- unde o să ai ce vedea preț de 2 ore, Muzeul de Știință - o să îți stimuleze imaginația prin explicarea iluziilor optice sau fenomenelor audio sau meteo. 



     Încearcă o plimbare cu telegondola până la Turnul
Vasco da Gama pentru a putea admira peisajul de la înălțime, dar doar dus, deoarece la întoarcere este mult mai plăcut să străbați parcul Garcia de Orta pe jos admirând natura sau făcând o pauză în locurile de joacă pentru copii.


     Deși ceva ce poate părea obișnuit, dar merită văzut, Grădina Zoologică. Pe lângă faptul că descoperi specii de animale din diverse colțuri ale lumii, dar poți să te bucuri și de spectacolul cu delfini și foci ( inclus în prețul biletului) sau dacă obosești , te poți urca oricând într-o umbreluță pe fir ( este același sistem ca în cazul unei gondole) și să vizitezi tot parcul Zoo pe deasupra cuștilor cu lei fioroși sau rinoceri somnoroși.



     Când termini vizita la Zoo poți face o scurtă plimbare în Grădina Botanică, unde ești întâmpinat fie de alei ce împletesc culoare de bambus sau rațe care traversează neregulamentar prin fața turiștilor. Tot în Gradina Botanică, există o zonă specială cu fluturi. Aici poți să admiri diverse specii de zburătoare și să le urmărești procesul de transformare. Dacă ai noroc poate surprinzi și momentul metamorfozei.


     În concluzie, Lisabona nu este un oraș de vizitat în 2-3 zile și în niciun caz din mașină sau alt mijloc de transport. Plimbările pe străduțele cu piatră cubică, printre clădirile tapetate cu celebra faianță și ceramică produsă în Portugalia, pline de culoare și imagini sunt obligatorii. Nu ezita să intri și în bisericile care se ascund în labirintul de străzi, magazinele de suveniruri sau magazinele de vinuri, unde poți degusta diverse sortimente de băuturi tradiționale, de la vinul de porto la lichiorul de plante.


     Și asta nu e tot... în incursiunea mea de 10 zile, am avut timp să gust cel puțin vizual și din frumusețile altor orașe din împrejurimile metropolei. Având o mașină închiriată pe toată perioada șederii, am profitat la maxim de legătura Lisabonei cu Almada prin podul 25 Aprilie ( copie a San Francisco Bridge, fiind ridicat de aceeași firmă de construcții), astfel ajungând să vizitez acest oraș de peste drum, unde poți face un popas la Sanctuarul Național Cristo Rei ( copie după Cristo Redentor din Brazilia). Am continuat drumeția prin Caparica, până în Costa de Caparica, unde am admirat valurile oceanului și dunele de nisip spulberate de briza unui Aprilie răcoros.

     Pentru că nu era de-ajuns, am reușit să ratăm intrarea pe un bulevard în încercarea de a ne întoarce din zona cartierului Moscavide, astfel ajungând pe Ponte Vasco da Gama, de unde nu mai ai cale de întoarcere, deoarece este în regim de autostradă și este cel mai lung pod din Europa cu o lungime totală de 17.2 Km. Așa am ajuns până în zona orașului Montijo .

     Să ne întoarcem în capitală, pentru o altă excursie. Ne suim în mașină, mergem spre Torre de Belem, pe Avenida India și ieșim din Lisabona pe Avenida Marginal. Conducând pe coastă ai ocazia să vezi peisajul oceanic minunat. Deși în Aprilie nu era tocmai de făcut plajă, din când în când puteai să zărești surferii care se bucurau de valurile Atlanticului pe partea stânga, în timp ce pe partea dreaptă, o data cu fiecare oraș prin care treci , peisajul se schimbă. Casele colorate și tufele înflorite parcă îți zâmbesc. Merită să te oprești în orice moment doar pentru a respira aerul curat și să te bucuri de o priveliște pitorească.

     Drumul continuă pe lângă orășele precum Paco de Arcos, Carcavelos, Parede, Estoril, cu o oprire și la dus și la întors în Cascais, unde poți să servești prânzul pe micile și puținele străzi.



     Urmând drumul înspre Nord, am ajuns la destinația finală : Sintra.

     Situat la baza Muntelui Sintra, la marginea Parcului Natural Sintra-Cascais, descoperi așezări regale și clădiri din secolele VIII-IX, dar și alte edificii mai recente precum Castelo dos Mouros, Palatul Național Pena sau Palatul Național Sintra din secolele XV - XIX .
     Acest oraș fascinează prin vechimea și diversitatea arhitecturii, aglomerația turiștilor și varietatea florei datorată climatului. Deși clima acestei zone geografice este temperat-maritimă, aceasta diferă în Sintra datorită altitudinii ( 145 metri ASL) și distanței față de mare ( 18 km Est de Oceanul Atlantic), de aceea găsim o multitudine de combinații . Un oraș memorabil pentru care îți trebuie o zi dedicată să te poți bucura de toate plimbările și peisajele.



     Și cam atât cu cele 10 zile petrecute în Lisabona și împrejurimi. Recomand sezonul cald și evitați anotimpul ploios. Și nu uita să te relaxezi de câte ori ai ocazia la o terasă pe deal, la castel sau în port.   

Tuesday, February 18, 2014

Alice și halucinațiile ei


     Așa cum citind o carte la vârste diferite poate avea înțelesuri diferite, la fel este sau poate fi și în cazul filmelor.
 Aseară am revăzut "Alice in Wonderland" , producția din 1999, distribuită de Hallmark Entertainment, în regia lui Nick Willing.

     Dat fiind faptul că este o creație din seria "Merlin" și "The Odyssey", am avut plăcerea să văd personaje precum Miranda Richardson în rolul Reginei de Inimă Roșie sau Martin Short jucându-l pe Pălărierul Nebun. Să nu uităm și de alte nume interesante ca Whoopi Goldberg, Ben Kingsley, Christopher Lloyd sau Gene Wilder. Și nu în ultimul rând, Tina Majorino în rolul principal.



     Povestea  lui Lewis Carroll - Alice in Wonderland (1865) este urmată îndeaproape în acest film, la care se adaugă și câteva scene din romanul succesor acestuia, Through the Looking-Glass (1871), care înfățișează o imagine în oglindă a Țării Minunilor.
 Să nu uităm și de alte producții pe aceeași temă, respectiv filmul cu același nume din 1985 bazat mai mult pe acțiunea celui de-al doilea roman menționat. Sau producții mai recente, din era cinematografiei digitale, filmul din 2010 ( cu Mia Wasikowska-Alice, Johnny Depp-Pălărierul, Helena Bonham Carter - Regina de Inimă Roșie) în care este reinterpretată povestea ca fiind o reîntoarcere a lui Alice în Țara Minunilor pentru a descoperi că destinul ei este să pună capăt domniei Reginei Roșii, toate acestea fiind puse la punct de scriitoarea Linda Woolverton (screenplay) și regia Tim Burton .


     Acum, având în vedere că LSDul a fost sintetizat prima oară în 1938 și efectele sale halucinogene au fost descoperite 5 ani mai târziu, aș putea să cred că scriitoarea (Lewis Carroll) a avut "efecte speciale" când a creat romanele.
     De asemenea producția din 1999 are un efect psihedelic asupra privitorului. Nu mi-am dat seama de asta acu 12 ani când am văzut prima oară filmul, eram prea fascinat de acțiune, efecte și personaje ...ca mai târziu să realizez că totul are un alt înțeles.
 Alice vorbește cu orice creatură în lumea ei, Maiorul Omidă fumează dintr-o narghilea halucinogena și se transformă în fluturi, Ducesa levitează pe tot parcursul filmului în timp ce copilul ei se transformă în porc. Grifonul și Țestoasa au făcut școală în aceeași mare.
     Cel puțin fantomatica și zâmbitoarea Pisică Cheshire este conștientă de nebunia tuturor personajelor. Ciudat, nu ?

Grifonul și Țestoasa
Pisica Cheshire










Petrecerea cu ceai
Regina de Inimă Roșie













 Ar trebui să am și o concluzie ? Nu am! Am spus tot ce aveam de spus.
 Va las cu câteva citate și fragmente din film, iar pentru doritori filmul se găsește și pe youtube în variantă full.

Scena Procesului 
"Alice: What are they doing? They can’t have anything to write. The trial hasn’t even begun yet.
Ducesa: They’re writing down their own names in case they forget them by the time the trial is over.
Alice : Stupid things.
Membru juriului 1: Stupid…how do you spell “stupid” ?
Membru juriului 2: Uhhh, S…T…What comes after T?
Membru juriului 3: Dinner !
Membru juriului 4: Is it dinner time? It’s dinner time!"

"Regina : Cedric ! You must cross-examine the witness!
Regele: Oh, must I?
Regina: Yes, Cedric, be a man.
Regele : Oh, all right."

Scena Jocului de Croquet
"Regele : How do we get rid of a floating cat?
Regina: Off with its head!
Regele : Brilliant!"

"Regina: I am not in the habit of talking to myself….Even though it’s the only way I can get a decent conversation around here."




Wednesday, February 5, 2014

Sa fii normal e plictisitor

 Doar o clipă să o citez pe Marilyn Monroe : 




"Nothing lasts forever, so live it up, drink it down, laugh it off, avoid the bullshit, take chances and never have regrets, because at one point everyting you did was exactly what you wanted."






 Oare chiar așa să fie ?