Tuesday, November 4, 2014

9 Euristici mentale


EURÍSTIC, -Ă, euristici, -ce, adj. 1. (Despre procedee metodologice) Care servește la descoperirea unor cunoștințe noi. [Pr.: e-u-] – Din fr.euristique.

Pot spune ca mai este o sintagma, un sfat care ajuta un program de Inteligenta Artificial sau un Om sa gandeasca si sa actioneze mai eficient orientand gandirea intr-o directie folositoare. Unele din cele ce urmeaza a fi enumerate pot parea vechi, la marginea cliche-ului, dar sunt cuvinte vechi si poate intelepte, care uneori pot fi de ajutor.



1. Daca vrei ceva facut, fa-l cu mana ta.
Adevarat, desi in unele teste de personalitate exista o intrebare cu referinta directa la aceasta sintagma, acolo raspunsul este interpretabil. De obicei e bine sa faci tu ceva ce trebuie facut pentru ca poate iti ia mai putin timp sau sti mai bine cum, iar apoi iti creste si stima de sine. Dar nu tot timpul e varianta castigoare. Ai grija sa nu vrei sa faci totul singur si sa ramai cu prea multe sarcini.

2. Nu amana ceva ce poti face acum.

Foarte puternica afirmatia. Multe lucruri pot fi rezolvate pe loc cu minimum de efort, dar de multe ori preferam sa le lasam la o parte ca fiind neimportante. Din pacate ele nu dispar. Desi usoare sau banale la inceput, cu timpul ele pot deveni task-uri suparatoare.

3. Cand ai mai multe lucruri pe care le poti face si nu sti pe care sa il faci : fa-l pe oricare !

Daca nu te poti decide intre doua posibilitati, inseamna ca nu e nimic important care sa faca diferenta intre ele. Multi oameni incep sa ezite in astfel de actiuni si ajung in Paradoxul Fredkin*. Alege una la intamplare!

[* Paradoxul Fredkin - Cu cat doua alternative sunt in egala masura asemanatoare, cu atat va fi mai greu sa alegi intre ele. Avand in vedere gradul asemenator, alegerea nu mai este atat de importanta.]

4. Intotdeauna asuma ca vei reusi.

Simplu. Daca nu te astepti sa reusesti de la bun inceput, atunci nu iti vei da tot interesul si tot efortul pentru a gasi toate solutiile si a rezolva problema. Intotdeauna sa te gandesti si cat de realist este sa duci la bun sfarsit problema.

5. Daca nu gasesti o solutie, schimba regulile.

Pleaca de la premisa ca nu exista scenarii necastigatoare. Variabilele pot fi influentate.

6. Daca nu poti face nimic in legatura cu ceva, atunci nu are rost sa iti faci griji despre acel ceva.

Sa iti faci griji este stresant, iar de cele mai multe ori inutil - doar consumi energie . In loc sa iti faci griji cauta solutii la problema. O idee interesanta : noteaza grijile pe fasii de hartie si pune-le intr-o cutie. Din cand in cand deschide cutia si vezi ce poti sa faci cu grijile care mai sunt relevante pentru tine.

7. Nu te baza pe decizii de constiinta in conditii de viteza - Actioneaza !

Mintea constienta este foarte lenta, iar actiunile si deciziile constiente pot avea o intarziere mare. Scopul constiintei este sa inhibe nu sa inceapa actiunea, iar daca devii prea constient de ceea ce faci intr-o situatie tensionata s-ar putea sa incetinesti sau sa eziti.

8. Nu incerca sa dai alte motive decat cele reale pentru actiunile tale.

Desi uneori facem lucruri pentru care nu vrem sa explicam motivele reale, nu este o idee tocmai buna sa incercam sa convingem ca motivele au fost altele decat cele pe care le stim reale. Este mult mai valoros sa intelegem motivele pe care le avem ( chiar daca nu ne plac sau nu vrem sa le facem publice).

9. Asculta-ti intuitia, dar nu te increde in ea neconditionat.

Gandire emotionala sau intuitiva? Analogii ? Tupeu sau momente de inspiratie ? Toate acestea pot da o alta intelegere asupra situatiei. Din nefericire aceasta metoda nu este intotdeauna de incredere si de multe ori poate da gres. Trebuie sa tinem cont sa acceptam doar ideile care se pot ancora si in realitate. Desi nu e nimic gresit in a visa din cand in cand ...

No comments:

Post a Comment